Geld lenen in Nederland

Geld lenen in Nederland

Bijna 16 miljard euro aan leningen

Er staan in Nederland vele miljoenen kredieten uit. Het totaalbedrag in 2021 dat uitstond was wel 15,4 miljard euro. Omgerekend komt dit uit op gemiddeld 1000 euro per inwoner. De meeste leningen werden gebruikt voor de auto, woning en een nieuwe keuken.

Hoewel dit bedrag groot lijkt valt dit wel mee als we nagaan hoeveel verschillende vormen van kredieten we kennen. Vaak hebben mensen dan ook wel een krediet, soms zelfs zonder dit zelf te weten.

Verschillende vormen van krediet

Er zijn verschillende vormen van krediet te onderscheiden. Vaak zijn vormen van leningen in de volksmond onder een andere naam bekend.

  • Zo is het bekende ‘rood staan’ ook een vorm van lenen. Je kunt dan tot een bepaald bedrag negatief saldo hebben op uw betaalrekening.
  • Een hypotheek is ook een vorm van krediet die door veel mensen gebruikt wordt. Je stelt je woning als onderpand voor een geldlening om je woning te financieren.
  • Doorlopende kredieten worden ook vaak gebruikt, je sluit deze af om wat extra financiële ruimte achter de hand te hebben. Je hoeft dan niet elke keer een nieuwe aanvraag in te dienen voor een lening.

Welke vorm van krediet voor je geschikt is hangt af van je persoonlijke situatie, het doel van de lening en je financiële draagkracht.

Verschillende vormen van kredietverstrekking

Er zijn vele verschillende vormen van kredietverstrekking mogelijk.

De traditionele manier is natuurlijk via de bank. Je sluit op je bankkantoor een lening af, vaak zijn de kosten hiervoor echter vele malen hoger dan bijvoorbeeld online lenen.

Als je kiest voor online geld lenen, vergelijk dan alle leningen met elkaar. Door hier je persoonsgegevens en je kredietbehoefte op te geven krijgt je vaak binnen enkele minuten al een contract per email toegestuurd. De rente die je betaalt voor een online lening is vaak lager dan bijvoorbeeld het bankkantoor.

Tot slot is het ook mogelijk om een krediet af te sluiten via de verkoper van bijvoorbeeld een auto of een televisie. Het is dan mogelijk om je lening direct uit te laten betalen aan de verkoper. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een auto aan te schaffen met een lening die je bij de autoverkoper afsluit. De verkoper treedt dan op als tussenpersoon tussen jou en de kredietverstrekker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.