soorten verzekeringen van auto - tot zorg verzekering

Soorten verzekeringen

Welke soorten verzekeringen zijn er? En zijn een hoop verschillende verzekeringen:

Fietsverzekering

Het is niet alleen mogelijk om je auto of motor te verzekeren, maar het is ook mogelijk om je fiets te laten verzekeren. Als je een oude of tweedehands fiets hebt is het meestal niet de moeite waard om je fiets te laten verzekeren. Maar als je net een dure nieuwe fiets hebt gekocht kan het de moeite waard zijn.

Dit kost meestal niet al te veel geld en als je schade krijgt aan je fiets doordat je bijvoorbeeld met glad weer te val komt of als je fiets beschadigd of gestolen wordt, wordt deze schade vergoed door de verzekering.

Een fietsverzekering is niet verplicht in tegenstelling tot de autoverzekering. Er ook veel verschillende vormen van verzekering beschikbaar.

Zo kun je bijvoorbeeld een verzekering afsluiten tegen diefstal en/of beschadiging van je fiets en je kunt je verzekering afsluiten op basis van de nieuwprijs van je fiets of op de dagwaarde van je fiets.

Meestal wordt een fietsverzekering afgesloten op basis van de nieuwwaarde van de fiets. Het is mogelijk om een verzekering voor je fiets af te sluiten met verschillende looptijden, maar de meest gangbare looptijden variëren tussen de één en drie jaar.

Het is ook mogelijk om een verzekering af te sluiten op basis van afschrijving. Deze vorm van verzekering is vergelijkbaar met de verzekering op basis van de nieuwwaarde. Maar deze verzekering kent vaak een lagere premie, omdat naarmate je fiets ouder wordt, minder geld terug krijgt voor de beschadiging of diefstal van de fiets.

Bij de meeste fietsverzekeringen is het mogelijk om te kiezen om je fiets te laten verzekeren tegen beschadiging of diefstal. Als je echter bijvoorbeeld in een grote stad woont of je fiets vaak op een drukke of juist afgelegen plek neerzet kan het handig zijn om een verzekering af te sluiten tegen zowel diefstal als beschadigingen.

Bromfiets verzekering

Net als bij een auto of een motor moet bij een brommer, scooter of snorfiets verplicht een WA verzekering afsloten worden. Voor zowel de brommer als de scooter en de snorfiets gelden dezelfde regels. Zonder een WA verzekering, die de schade dekt die je aan andere personen of voertuigen veroorzaakt, mag je niet op het voertuig rijden.

De premie voor een WA verzekering voor brommers, scooters of snorfietsen wordt in tegenstelling tot de autoverzekering landelijk vastgesteld. Deze is echter niet gelijk voor alle drie de voertuigen. Een snorfiets is veelal een stuk goedkoper te verzekeren in vergelijking met een scooter of een brommer.

Echter is de premie vaak ook hoger in grote steden omdat hier vaker schade wordt veroorzaakt in vergelijking met bijvoorbeeld het platte land.

Soorten verzekeringen bromfiets

Het is ook mogelijk om je brommer, scooter of snorfiets aanvullend te verzekeren. Het is bijvoorbeeld mogelijk om je voertuig allrisk te verzekeren, waardoor je ook verzekerd bent tegen alle schade die tijdens een botsing veroorzaak wordt. In principe is deze verzekering dus een verplichte WA verzekering, maar daarnaast vergoed het ook alle overige schade die je veroorzaakt heeft.

Ook is het mogelijk om je voertuig WA aanvullend te verzekeren. Deze WA-extra of WA-plus heeft naast de verplichte WA verzekering ook een verzekering voor schade aan je voertuig die niet door jou toedoen is veroorzaakt.

Dit kan bijvoorbeeld schade aan je voertuig door brand, diefstal, blikseminslag, hagel of storm zijn. Ook schade die je overhoudt na een botsing met een hert of een konijn worden bij deze verzekeringsvorm vergoed.

Wat niet door deze verzekeringsvorm vergoed wordt is bijvoorbeeld de schade die je voertuig oploopt na een botsing met een andere auto dit wordt in deze verzekeringsvorm niet vergoed.

Autoverzekering

Iedereen die in Nederland of België woont en een auto bezit is verplicht om voor deze auto een verzekering af te sluiten. Er zijn echter veel verschillende soorten verzekeringen waaruit je kunt kiezen.

Voor beginnende automobilisten is het vaak niet gemakkelijk om te bepalen welke autoverzekering voor hen het beste is. Welke soorten autoverzekeringen zijn er?

Soorten verzekeringen auto

Een zogenaamde WA verzekering is een verzekering die de schade dekt die wordt toegebracht aan een persoon of een bezit van een persoon. De schade aan het eigen voertuig wordt echter niet vergoed. Deze verzekering is de meest minimale vorm van verzekering die in Nederland verplicht is.

Echter is het een uitstekende verzekering voor beginnende bestuurders die net een goedkope auto hebben gekocht of voor mensen die beschikken over een oudere auto omdat de waarde van de auto dan niet al te hoog is.

Bovendien wordt bij de overige verzekeringen alleen maar de dagwaarde van de auto uitgekeerd en dit is de meeste geval bij oudere auto niet erg veel.

Een WA-extra of een WA-plus heeft naast de verplichte WA verzekering ook een verzekering voor schade aan je voertuig die niet door jou toedoen veroorzaakt is. Dus bijvoorbeeld schade aan je voertuig door brand, diefstal, blikseminslag, hagel of storm. Ook schade die je overhoudt na een botsing met een hert of een konijn worden bij deze verzekeringsvorm vergoed.

Schade aan je voertuig die wordt veroorzaak door bijvoorbeeld een botsing met een andere auto wordt in deze verzekeringsvorm niet vergoed.

Het is ook mogelijk om je voertuig allrisk te verzekeren. Deze verzekering dekt alle schade die tijdens een botsing veroorzaak wordt aan je voertuig en aan het voertuig van de andere partij.

In principe is deze verzekering dus een verplichte WA verzekering, maar daarnaast vergoed het ook alle overige schade die je veroorzaakt hebt.

Motorverzekering

Het is in Nederland verplicht om een verzekering af te sluiten als je in het bezit bent van een motor. Net als bij alle andere gemotoriseerde voertuigen dien je verzekering minimaal de wettelijke aansprakelijkheid (WA) verzekering te bevatten. Hierdoor is de schade die je eventueel aan andere weggebruikers toebrengt gedekt door de verzekering.

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je net tegen die dure Porsche of Alfa Romeo aanrijdt waardoor er een behoorlijke schade kan ontstaan die je zonder verzekering nooit zou kunnen betalen.

Er zijn verschillende vormen van verzekering beschikbaar al naar gelang je persoonlijke voorkeuren. Bij het kiezen voor 1 van de verschillende verzekeringen is het ook handig om rekening te houden met de waarde van je voertuig. Als je een oude motor hebt met een lage dagwaarde zal het waarschijnlijk niet lonen om dit voertuig allrisk te verzekeren.

Soorten verzekeringen motor

De WA verzekering is de meest minimalistische verzekeringsvorm die verplicht is in Nederland. Deze verzekering dekt alle schade die je toebrengt aan andere personen en/of voertuigen. Echter wordt de schade aan je eigen voortuig niet gedekt, deze zal je zelf moeten betalen.

De aanvullende WA verzekering, de beperkt Casco motorverzekering dekt naar de lichamelijke- en materiële schade van de tegenpartij ook de schade aan de motor waar je zelf niets aan kunt doen. Deze schade kan ontstaan door bijvoorbeeld diefstal, vandalisme of brand.

De laatst vorm van motorverzekering is de WA Casco motorverzekering. Deze dekt alle schade aan de tegenliggende partij net als alle schade aan je eigen voertuig. Er moet dan echter wel aangetoond worden dat de schade niet opzettelijk is veroorzaakt.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering lijkt in grote mate op een inboedelverzekering maar het grote verschil is dat een opstalverzekering de onroerende zaken die bij het huis horen verzekerd zijn. Dus bijvoorbeeld dingen als een parketvloer, een schutting, een schuur of bijvoorbeeld de centrale verwarming.

Bovendien dekt deze verzekering ook de schade aan de woning zelf, dus bijvoorbeeld de schade aan de muren, aan de deuren of aan schade aan het fundament van de woning. Deze schade kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door brand, wateroverlast of natuurrampen. Dit is afhankelijk van welke verzekering je hebt afgesloten.

Er zijn 3 verschillende vormen van opstalverzekering waarop de meeste van de verschillende opstalverzekeringen te herleiden zijn.

  • Standaarddekking
  • Uitgebreide dekking
  • All-risk verzekering

Soorten verzekeringen

Standaardverzekering: Bied dekking aan schade die veroorzaakt door ondermeer brand en ontploffing. Daarnaast bent je verzekerd tegen enkele vormen van natuurschade zoals blikseminslag, vallende bomen, water en storm. Met deze vorm van verzekeren bent je zelfs verzekerd tegen schade die veroorzaakt wordt door vandalisme.

Uitgebreide dekking: Als je beter verzekerd wilt zijn. Met deze dekking bent je ook verzekerd tegen onder meer schroei- en smeltschade. Daarnaast bent je ook verzekerd tegen de kosten van het breekwerk om bijvoorbeeld een probleem met de waterleiding op te sporen.

All-risk verzekering: Als je totaal geen risico wilt nemen met de verzekering van je opstal. Deze verzekering biedt dekking tegen iedere vorm van onverwachte schade.

Echter biedt deze verzekering, in tegenstelling tot de inboedelverzekering, geen dekking voor schade die veroorzaakt wordt door vandalisme of natuurrampen.

De dekking van de verschillende vormen van inboedelverzekeringen kan echter ook verschillen per aanbieder. Kijk daarom eerst goed naar de voorwaarden van de verzekeraar voordat je een verzekering afsluit.

De woning wordt bij een opstalverzekering vaak verzekerd op basis van de herbouwwaarde. Dus de kosten die gemaakt moeten worden om het pand opnieuw op te bouwen.

Eigenlijk bent je dus verzekerd ten opzichte van de nieuwwaarde van de woning en niet tegen de vervangingswaarde. Echter kan het ook zijn dat de premie wordt vastgesteld op basis van de gezinssamenstelling omdat de opstalverzekering een verzekering is voor het hele gezin.

Het kan ook zijn dat de waarde kan variëren op basis van het soort woning of de postcode van de locatie van woning. Zo is het verzekeren van de opstal van een huis in een grote stad vaak iets duurder dan het verzekeren van de opstal in een huis op het platteland.

Ook als je in een houten huis woont of in een huis met een rieten dak kan het zijn dat de premie iets wat hoger uitvalt omdat er dan meer kans is op brandschade.

De kosten voor de opstalverzekering kunnen vaak flink oplopen indien je in een bijzonder pand woont met bijvoorbeeld een rieten dak of een in een houten huis. Echter geeft een opstalverzekering meestal een gerust gevoel, bestaan er verschillende dekkingsvormen en bovendien is er een ruim aanbod van verzekeraars.

Ongevallen verzekering

Een veel voorkomende verzekering is de ongevallenverzekering. Zoals je ongetwijfeld weet, zit een ongeluk in een klein hoekje.

Een ongevallen verzekering keert een bepaald bedrag uit als je door middel van ongeval komt te overlijden of als je hier blijvende invaliditeit aan over houdt.

Veel mensen denken vaak: dat zal mij niet gebeuren en sluiten om deze reden niet overal een verzekering voor af. Echter kunnen er vrij veel ongevallen gebeuren.

Niet alleen kan je aangereden worden in een auto ongeluk, maar ook op je werkplek of thuis kan een ongeval gebeuren. Je kunt bijvoorbeeld van een ladder vallen of het kan zomaar gebeuren dat je van de trap valt.

Schade die je door deze ongevallen oploopt, kunnen behoorlijk hoog zijn. En als je pech hebt, kan je hier ook nog blijvende schade aan over houden.

Een ongevallen verzekering is relatief goedkoop omdat de kans op een dusdanig ongeval niet erg groot is. Het is vaak een goede aanvulling op andere verzekering. Zo ben je er zeker van dat je krijgt waar je recht op hebt.

Een ongevallen verzekeringen keert, nadat je blijvend letsel hebt opgelopen of komt te overlijden, een eenmalig van te voren afgesproken bedrag uit.

Indien je last hebt van blijvend letsel door een ongeval, moet er sprake zijn van een plotselinge of rechtstreekse inwerking van uitwendig letsel. Hierdoor moet het lichamelijk letsel ook op een geneeskundige manier vast te stellen zijn voordat het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd.

Als je voor de rest van je leven invalide blijft na een ongeval, wordt er gekeken naar in welke mate je gehandicapt bent. Op basis van de mate van je handicap wordt vervolgens een bepaald percentage van het verzekerde bedrag uitgekeerd.

Als je bijvoorbeeld door het ongeluk de rest van je leven blind bent, krijgt je 100% van het zekerde bedrag uitgekeerd. Maar als je bijvoorbeeld je kleine teen verliest, krijg je meestal maar 10% van het verzekerde bedrag uitgekeerd.

De invaliditeit wordt meestal bepaald op basis van de zogenaamde gliedertaxe, waardoor het mogelijk wordt om voor elke vorm van invaliditeit een redelijke vergoeding uit te keren.

De grote voordelen van de ongevallenverzekering zijn dus dat het vrij goedkoop is om jezelf tegen ongevallen te verzekeren. Bovendien maakt het niet uit waar het ongeval plaats vindt. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een evenement gebeuren, tijdens het werk of gewoon bij je thuis.

Ook is het zo dat deze verzekering vaak wereldwijd geldig is, dus ook als je een ongeluk krijgt op bijvoorbeeld een vakantie.

Een nadeel is echter wel dat het invalide raken door risico sporten zoals snowboarden of skiën niet zijn inbegrepen bij de verzekering. Als je dus op wintersport gaat doe je er goed aan om een extra of aanvullende verzekering af te sluiten.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat verzekeraars een extra hoge premie kunnen vragen als je een risicovol beroep uitoefent.

Rechtsbijstand verzekering

Tegenwoordig moeten steeds meer documenten ondertekend worden zodat beide partijen zich aan het contract moeten houden.

  • Als je bijvoorbeeld per direct een internetabonnement wilt opzeggen, omdat de verbinding steeds langzamer wordt.
  • Of u een reis geboekt heeft voor acht personen en er maar plek is voor vier personen en uw klacht wordt niet naar behoren opgelost door de reisorganisatie
  • En nog tal van redenen.

Maar vaak gaat dit een stuk lastiger dan verwacht en daarom kan het handig zijn om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt en een geschil heeft met een andere partij, heb je recht op een juridische specialist die de zaak voor jou gaat proberen op te lossen.

Als bijvoorbeeld je bedrijf gaat reorganiseren en je ontslag krijgt of je na een verkeersongeval je werk niet meer kan doen, is het handig om het maximale uit je contract te halen. Meestal krijg je na het ontslag nog enkele maanden doorbetaald.

Maar als je voelt dat je ten onrechte bent ontslagen, kan je dit ontslag voor de rechter aanvechten. Ook dan is het handig om hiertegen verzekerd te zijn, want een zaak aankaarten bij de rechter is meestal tamelijk duur en ook de kosten van een advocaat liegen er niet om.

Een rechtsbijstandsverzekering is een verzekering waarvan veel mensen denken dat ze deze niet nodig hebben en dat het zonde van het geld is. Echter als je een geschil hebt met een andere partij, zou je veel kosten kunnen besparen.

Meestal vinden mensen dat ze in hun recht staan, maar hier denk de tegenpartij vaak heel anders over. Daardoor kan er een groot verschil ontstaan, want voor je gevoel heb je recht op hetgeen waar je daadwerkelijk recht op hebt. Indien dit het geval is, kan het handig zijn om juridische specialist in de arm nemen om je bij te staan gedurende de rechtsgang.

Deze specialisten doen er alles aan om je te helpen, maar zeggen ook eerlijk wat ze denken wat er te halen valt. Indien je geen gelijk hebt kan een korte afspraak met deze specialist je eventueel zelfs een hele tocht naar de rechter besparen.

De meeste rechtsbijstandverzekeringen vergoeden alle kosten die gemaakt worden bij de rechtsgang. Ook als er een externe deskundige nodig is, worden de kosten betaald door de verzekering.

Er zijn verschillende vormen van rechtsbijstandverzekeringen beschikbaar. De meest gangbare vorm is biedt dekking tegen de meest voorkomende problemen.

Als je echter ook verwacht dat je juridische hulp nodig hebt bij vermogensbeheer, belastingzaken en bemiddeling bij echtscheidingen, dan doet je er goed aan om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Bij de meeste verzekeraars sluit je niet alleen een rechtsbijstandsverzekering voor jezelf af, maar is de rest van het gezin ook verdedigd. Zelfs uitwonende kinderen en reisgenoten gedurende je vakanties zijn dan verzekerd.

Zorgverzekering

Zoals je wellicht weet is een zorgverzekering in Nederland verplicht. Dus als je in Nederland woont of in Nederland loonbelasting betaald is het verplicht om een zorgverzekering af te sluiten.

Basispakket

Het is in Nederland verplicht om minimaal een basispakket af te nemen bij een zorgverzekeraar. Deze verzekeraar is vervolgens verplicht om je te accepteren voor het basispakket ongeacht je leeftijd, geslacht of gezondheidstoestand. Dit basispakket wordt wettelijk vastgesteld en bevat de zorg die de overheid noodzakelijk acht voor zijn burgers.

Een zorgverzekering in Nederland is dus verplicht, maar het staat niet vast bij welke zorgverzekeraar je deze verzekering moet afsluiten.

Eigen risico

De verplichte eigen risico bedraagt € 385. Je betaalt maximaal dit bedrag voor de zorgkosten die onder het eigen risico vallen.

Bovenop het verplicht eigen risico, kan je ook kiezen voor een vrijwillig eigen risico bij je zorgverzekering. Zo kan je bijvoorbeeld een eigen risico nemen variërend tot 0 euro tot 500 euro per maand. Hiermee verlaag je je maandelijkse premiekosten.

Dus neem je een eigen risico van € 200? Dan is je totale risico € 585.

Aanvullende verzekering

Verder is het ook nog mogelijk om eventueel een aanvullende verzekering te nemen.

Er zijn voor bijna alle kosten in de zorgverzekering wel aanvullende verzekering af te sluiten zoals een extra tandartsverzekering, een extra fysiotherapeutverzekering of een extra psychologismeverzekering.

De zorgverzekeraar is niet verplicht om je te accepteren als klant. Enkele redenen zijn: Je leeftijd of je gezondheidstoestand.

De premie voor de verschillende verzekeringen verschillen per zorgverzekeraar en per zorgverzekering. Iedereen vanaf 18 jaar is verplicht om deze premie te betalen, kinderen onder de 18 jaar hoeven echter geen premie te betalen.

Eigen bijdrage

Daarnaast is iedereen verplicht om een bijdrage te betalen aan de overheid voor de zorg in Nederland. Deze bijdrage is afhankelijk van de hoogte van je inkomen. Des te hoger je inkomen, des te hoger je bijdrage. Deze bijdrage wordt meestal automatisch ingehouden op je loon of uitkering.

Als je echter niet in loondienst bent, ontvang je automatisch een voorlopige aanslag van de Belastingdienst.

Overstappen

Omdat er veel verschillende zorgverzekeringen zijn is het ook mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Echter dien je dan wel je huidige verzekering voor 1 januari op te zeggen en voor 1 februari van het nieuwe jaar je nieuwe verzekering te hebben afgesloten. Het is dus mogelijk om 1x per jaar van zorgverzekeraar te wisselen.

Zorgtoeslag

Omdat de zorgverzekering een zware last kan zijn voor mensen met een middelbaar tot laag inkomen, geeft de overheid ook zorgtoeslag. Deze zorgtoeslag is een tegemoetkoming van de overheid om ervoor te zorgen dat de lagere tot middelbare inkomens in staat zijn om de kosten voor de ziektekosten te betalen.

De hoogte van deze bijdrage is afhankelijk van je inkomen en eventueel ook van het inkomen van je partner. Naarmate je inkomen hoger is, ontvang je minder zorgtoeslag en boven een bepaald inkomen ontvang je helemaal geen zorgtoeslag.

Doorlopende reisverzekering

Als je veel op reis gaat, kan het handig zijn om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Een doorlopende reisverzekering is meestal al de moeite waard om af te sluiten als je enkele keren per jaar op vakantie gaat.

Een doorlopende reisverzekering dekt bovendien ook al je weekendjes weg in het buitenland en ook al je stedentrips in het buitenland.

Als je dus regelmatig naar het buitenland gaat doe je er goed aan om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Hierdoor betaal je al met al niet alleen minder premie, maar hoef je bovendien niet voor elk weekendje weg of voor elke keer als je op naar een stad in het buitenland gaat een reisverzekering af te sluiten.

Wat ook vaak voorkomt is dat mensen vergeten om een reisverzekering af te sluiten als ze bijvoorbeeld een stedentrip gaan doen of een weekendje weg gaan naar bijvoorbeeld Duitsland of België terwijl je dan eigenlijk onverzekerd op reis gaat. Daarom is het handig om een doorlopende reisverzekering af te sluiten zodat je er niet elke keer bij na hoeft te denken of je wel verzekerd bent.

Bij je bank

Meestal doe je er goed aan om je doorlopende reisverzekering bij je huidige bank af te sluiten. Als je dit doet krijgt je namelijk meestal een korting op je reisverzekering. Vaak is het ook mogelijk om als optionele optie extra voordelig een automobilisten hulpverzekering af te sluiten, hetgeen erg handig is al je met de auto op vakantie gaat.

Met een doorlopende reisverzekering kan je 24 uur per dag hulp vragen bij ongevallen of calamiteiten bij de alarmcentrale. Ook zijn naast je normale vakanties, wintersportvakanties en onderwatersport vakantie gratis mee verzekerd. Bovendien heb je ook gedurende deze vakantie recht op een complete dekking indien er een ongeval of ongeluk gebeurd.

Als je een doorlopende reisverzekering hebt afgesloten worden zelfs al je tandheelkundige kosten en hulpverlening in het buitenland standaard mee verzekerd.

Uitbreiding

Een standaard verzekering biedt alleen dekking binnen Europa en ben je alleen verzekerd als je niet langer dan 60 dagen aaneengesloten op reis bent. Daarom is het ook mogelijk om een optionele verzekering erbij te nemen, waardoor je een reisverzekering hebt waar je wereldwijd mee verzekerd bent en waarmee je maximaal 180 dagen aaneengesloten op reis mag zijn.

Het is ook mogelijk om een extra optionele verzekering af te sluiten, waardoor je ook alle geneeskundige kosten in het buitenland vergoed krijgt. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen als je gedurende een langere tijd in het buitenland verblijft en bijvoorbeeld last krijgt van een infectie die je daar lokaal wil laten behandelen.

Annuleringsverzekering

Ook is het mogelijk om samen met je doorlopende reisverzekering een doorlopende annuleringsverzekering af te sluiten. Hierdoor hoef je nooit meer los een annuleringsverzekering te betalen en meestal betaal je minder voor deze annuleringsverzekering omdat deze in combinatie met een doorlopende reisverzekering wordt afgesloten.

Telefoonverzekering

Omdat de telefoontoestellen tegenwoordig steeds belangrijker en bovenal steeds duurder worden kan het de moeite waard zijn om je toestel te verzekeren. Mensen nemen hun mobiele telefoon overal mee naar toe en daardoor neemt de kans dat de telefoon beschadigd wordt steeds meer toe.

Ook komt het bijvoorbeeld voor dat de telefoon op de grond valt of in het water. Normaal gesproken kan je je telefoon dan weggooien terwijl het abonnement op je toestel nog gewoon doorloopt. Je moet dan zelf voor een nieuw toestel zorgen.

Als je telefoon verzekerd is, breng je de telefoon naar de winkel. Hier besluiten ze dan of ze de telefoon nog maken of dat je recht hebt op een nieuw toestel.

Dure toestellen worden steeds vaker gestolen en vervolgens doorverkocht. Als je telefoon verzekerd is, heb je recht op een nieuw toestel. Je moet dan wel eerst aangifte doen bij de politie. Deze aangifte heb je weer nodig voor de winkel.

De meeste telefoonverzekeringen dekken alle schade die ontstaan is door brand, neerslag of storm en diefstal. Bij diefstal moet de telefoon niet voor het grijpen liggen. De vergoeding geldt alleen als het gestolen wordt uit een recreatieverblijf of een afgesloten ruimte.

De hoogte van de verzekering is meestal afhankelijk van de looptijd van de verzekering en de nieuwwaarde van het toestel. Zo is een simpele telefoon vaak redelijk goedkoop te verzekeren, terwijl de verzekering van een duurdere vaak al enkele tientallen euro’s per maand kan kosten.

Binnenkort hier meer soorten verzekeringen

Uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering is een van de meest voorkomende verzekeringen in Nederland. Deze verzekering keert pas uit op het moment dat je komt te overlijden. Eigenlijk is dit dus een levensverzekering met een onbepaalde looptijd waarmee je jezelf verzekert voor de uitvaart.

Echter is het ook mogelijk om een verzekering af te sluiten die geld uitkeert. Hoe dan ook, een uitvaartverzekering zorgt er in ieder geval voor dat je je nabestaanden niet achterlaat met de kosten van je begrafenis of crematie.

De zogenaamde natura uitvaartverzekering zorgt ervoor dat er, indien je komt te overlijden, goederen worden uitgekeerd. Welke goederen er precies worden uitgekeerd is van te voren vastgesteld tussen de verzekeraar en de verzekerde.

Zo kan de uitkering bijvoorbeeld bestaan uit een kist of een urn, of bijvoorbeeld een volledig verzorgde uitvaart waarin de koffie en die rouwkaarten inbegrepen zijn.

Verder kan het zijn dat je specifieke wensen hebt over bijvoorbeeld een exclusieve rouwauto of lunch. Op basis van de wensen van degenen die de verzekering wil afsluiten wordt en dan vervolgens een begroting gemaakt waarna de maandelijkse premie kan worden vastgesteld.

Het grote voordeel van deze verzekering is dat je tijdens je leven je wensen met betrekking tot je uitvaart al vast laat leggen. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat je uitvaart goed geregeld is. Bovendien maakt je het voor je nabestaanden een stuk gemakkelijker omdat ze nu niet alles hoeven te regelen. Een enkel telefoontje naar de uitvaartverzekering is vaak al genoeg om ervoor te zorgen dat alles regelt wordt.

Een groot nadeel is echter wel dat de verzekeraar de complete uitvaart regelt en dat er hierdoor uiteraard gebruik gemaakt wordt van de diensten van de verzekeraar zelf. Daarnaast kan het zijn dat de familie toch extra eisen heeft voor de uitvaart, waardoor de begroting dus niet helemaal juist was waardoor een aanvullende nota kan volgen.

Ben je niet van plan om ruim van te voren je uitvaart vast te leggen? Kies dan voor het afsluiten van een uitvaartverzekering. Deze verzekering keert het vooraf afgesproken bedrag uit indien je komt te overlijden. Afhankelijk van je uitvaart wensen en het bedrag waarvoor de verzekering is afgesloten is het mogelijk om met dit bedrag de uitvaartkosten te voldoen en eventueel zelfs nog wat geld achter te laten voor de nabestaanden. Houdt er wel rekening mee dat over deze uitkering vaak ook nog belasting moet worden betaald.

Het grote voordeel van deze vorm van verzekeren is dat er geld wordt opgebouwd. Met andere woorden, de polis heeft altijd een waarde en het is mogelijk om deze waarde af te kopen. Bovendien is het mogelijk dat het kapitaal groeit door bijvoorbeeld een winstdeling van de maatschappij.

Het grootste voordeel van deze vorm van verzekeren is echter dat de nabestaanden zelf kunnen bepalen hoe het geld wordt uitgegeven en hoe de uitvaart geregeld wordt.

In tegenstelling tot de natura uitvaartverzekering kunnen zij hierdoor niet verplicht worden om met een bepaalde maatschappij in zee te gaan, hierdoor is het dus mogelijk om van maatschappij te wisselen indien deze niet aan de wensen voldoet.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is een verzekering waarmee je jezelf verzekerd tegen schade aan de inboedel. Als je huis bijvoorbeeld getroffen wordt door een brand of een storm kan er behoorlijk veel schade ontstaan aan je inboedel. Daarom is het handig om je je hiertegen te verzekeren.

Ook bij diefstal krijg je met deze verzekering een deel van je geld terug. De inboedelverzekering dekt echter alleen inboedel in je huis. Dus als op straat je fototoestel wordt gestolen, wordt deze schade niet vergoed.

De waarde van je inboedel wordt meestal bepaald aan de hand van een test, de zogenaamde inboedelwaardemeter. Dit is een vragenlijst die je moet invullen en aan de hand van deze vragenlijst wordt dan de waarde van jeinboedel geschat.

Er zijn verschillende soorten inboedel verzekering, de meeste zijn echter varianten van 1 van de vijf basisverzekeringen.

Zo kan je bijvoorbeeld alleen verzekeren tegen brandschade. Je bent alleen verzekerd door de schade die veroorzaakt is door de brand en de daar bijhorende rook. Deze verzekering dekt echter ook de onkosten indien er sprake is van een explosie of van blikseminslag. Ook kan je je verzekeren tegen zowel brandschade als inbraakschade, dit is 1 van de meest gangbare verzekeringen omdat het merendeel van de schade veroorzaakt wordt door brand of inbraak.

Er bestaan echter ook uitgebreidere inboedelverzekeringen die bijvoorbeeld ook dekking bieden tegen vandalisme, aanrijden en aanvaring, omvallen van bomen, waterschade door een bijvoorbeeld een lekkend waterbed en storm.

Daarnaast bestaat ook de zogenaamde extra uitgebreide inboedelverzekering, deze verzekering biedt ook dekking tegen schroei of smeltschade, schade die via de openbare weg binnenstroomt, schade aan voedsel in de koelkast of diepvries bij een stroomstoring en hak en breekwerk dat verricht moet worden om een defect in de waterleiding op te lossen.

Als je totaal geen risico wilt nemen met de verzekering van de inboedel, kan je het beste een all risk inboedelverzekering afsluiten. Deze verzekering biedt dekking tegen iedere vorm van onverwachte schade. Zo biedt deze verzekering dekking aan schade veroorzaakt door overstromingen, aardbevingen, oorlogsgeweld en atoomreacties. De dekking van de verschillende vormen van inboedelverzekeringen kunnen echter verschillen per aanbieder. Kijk daarom eerst goed na de voorwaarden van de verzekeraar voordat je een verzekering afsluit.

Elk huis heeft natuurlijk een andere inboedel en deze inboedel heeft dan ook elk een andere waarde, maar de premie voor de inboedelverzekering wordt veelal vastgesteld aan de hand van je postcode, adres of type woning. Dit komt omdat de verzekeraar natuurlijk niet de tijd heeft om de precieze waarde van elke inboedel vast te stellen.

Zoals je gemerkt hebt, zijn er veel verschillende inboedelverzekeringen beschikbaar. Daarom is het handig om kritisch te kijken naar de waarde van je inboedel voordat je je keuze maakt voor een bepaalde verzekering.

Let er ook op dat de verzekering meestal voor maximaal een paar duizend euro aan schade dekking biedt. Als je dus bijvoorbeeld kostbaarheden zoals antiek, kunst of audiovisuele apparaten bezit, doe je er verstandig aan om de inboedelverzekering aan te vullen met een kostbaarhedenverzekering zodat ook deze waardevolle objecten verzekerd zijn.

Arbeidsongeschiktheid verzekering

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering die een bepaald bedrag uitkeert als je getroffen wordt door een ongeval of door een ziekte. Deze verzekering keert echter meestal alleen maar uit tot een leeftijd van maximaal 65 jaar, omdat dit veelal de leeftijd is dat de meeste mensen hun pensioen bereiken.

Echter zijn de meeste werknemers via hun werk automatisch verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Zelfstandige ondernemers, directeuren of grootaandeelhouders zijn echter niet in vaste loondienst en maken hierdoor geen aanspraak op een uitkering van een werknemersverzekering. Deze arbeidsongeschiktheidsverzekering is daarom ook specifiek voor deze doelgroep opgezet.

De arbeidsongeschiktheidsverzekering keert iedere dag een van te voren afgesproken bedrag uit als je arbeidsongeschikt bent. Je bent redelijk vrij om de voorwaarden van de verzekering te bepalen. Hou er echter wel rekening mee dat de voorwaarden die je stelt wel je maandelijkse premie bepalen.

In het algemeen keert een verzekeraar maximaal 80% van je gemiddelde inkomen uit. Raak je echter gedeeltelijk arbeidsongeschikt, dan krijg je in de meeste gevallen een gedeeltelijke uitkering volgens de van te voren vast gelegde uitkering.

Deze vorm van verzekering kent geen echt eigen risico, maar wel een soort van eigen risico periode. Dit is de periode die door de verzekering beschouwd als wachttijd voordat de verzekering daadwerkelijk uitkeert. Uiteraard is de wachttijd deze periode meestal niet al te lang, maar het kost altijd enige tijd om de juiste dokter papieren te krijgen en voordat de administratie van de verzekering alles verwerkt heeft.

Ook voor moeilijke gevallen

De arbeidsongeschiktheidsverzekering is er ook voor mensen bij wie het niet lukt om een reguliere arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten, omdat ze last hebben van medische problemen. Deze mensen kunnen vaak wel een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten, maar betalen echter in de meeste gevallen wel extra premie omdat de kans dat ze daadwerkelijk arbeidsongeschikt raken relatief groot is.

Voor de meeste mensen zijn op de reguliere markt voldoende mogelijkheden om een goede verzekering af te sluiten. Mocht dit echter niet lukken op basis van bijvoorbeeld medische gronden, dan is er door de verzekeraars een zogenaamde vangnet verzekering opgericht.

Vangnet

Deze zogenaamde vangnet verzekering is een verzekering die per 1 november 2008 vernieuwd is. Deze verzekering is vernieuwd op verzoek van de overheid en organisaties van zelfstandigen, omdat deze verzekering niet aan hun eisen voldeed.

De vangnet verzekering is bedoeld voor moeilijk verzekerbare risico’s. Dit zijn veelal zelfstandigen die geweigerd worden voor een reguliere verzekering of die alleen een verzekering kunnen afsluiten met absurd hoge premies.

Al met al is er wordt een arbeidsongeschiktheidsverzekering in de meeste gevallen aangeboden door de werkgever. Als je echter geen werkgever hebt, ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Ondernemers

De meeste verzekeraars hebben een aparte verzekering beschikbaar voor startende ondernemers. Deze verzekering biedt dekking tegen de meest noodzakelijke dingen tegen een geringe premie. Mocht de onderneming echter goed lopen, kan je naar verloop van tijd besluiten om toch over te stappen naar een verzekering met iets betere voorwaarden.

Medische problemen

Echter ook als je bijvoorbeeld medische problemen hebt, kan het handig zijn om zelf te proberen om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Mocht dit echter niet lukken, dan kan je altijd nog een zogenaamde vangnet verzekering afsluiten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *