Hoeveel kan ik lenen?

Het antwoord op de vraag hoeveel je kunt lenen hangt af van tientallen factoren. Het is dan ook vrijwel onmogelijk om hier meteen een concreet en betrouwbaar antwoord te geven. Wel weten we welke factoren van invloed zijn.

Beïnvloedingsfactoren:

  • Allereerst is dat natuurlijk je inkomen; hoe meer inkomsten je hebt, hoe meer je kan lenen.
  • Het soort inkomen; een vast dienstverband , zelfstandige of een inkomen uit een uitkering.
  • Je vaste lasten zijn ook belangrijk; huur, koophuis, alimentatie en andere lasten die elke maand terugkomen worden op je inkomen in mindering gebracht.
  • Het doel voor je lening is ook van belang. Zo krijg je bijvoorbeeld sneller een lening voor een auto dan voor een vakantie.
  • De looptijd van een lening is ook een belangrijke factor; wil je per maand een vast bedrag aflossen of wil je voor langere tijd beschikbaarheid hebben over een geldbedrag?
  • Hoe hoger de rente, hoe minder je kunt lenen. De logische verklaring hiervoor is dat je bij een lagere rente minder kosten hebt dan bij een hogere rente.
  • Tot slot is je huidige financiële situatie ook van doorslaggevende betekenis. Heb je bijvoorbeeld meerdere schulden of negatieve registraties staan, dan wordt het moeilijker een hoog bedrag te lenen.
  • Je burgerlijke staat. Heb je een partner, dan is jullie gezamenlijke inkomen een stuk hoger. Hierdoor kun je weer meer lenen.
  • Je leeftijd; ben je 18 jaar of ouder dan 60 jaar. Dan kan het soms lastiger zijn om te lenen.
  • BKR registratie; als je geregistreerd bent kan het ook soms lastig zijn om geld te lenen.
  • Uitzondering op alle regels kan zijn dat je reeds bestaande leningen wilt oversluiten. Door meerdere leningen over te sluiten naar één lening, krijg je lagere maandlasten.

Hoeveel kan ik maximaal lenen?

Dus de vraag hoeveel je kunt lenen laat zich helaas niet makkelijk beantwoorden. Er zijn enkele rekenhulpjes online te vinden die een schatting maken. Een betrouwbaar concreet antwoord krijgen is echter lastiger, omdat we hiervoor naar meerdere zaken moeten kijken.

In het kort is de vuistregel altijd dat hoe meer risico de kredietverstrekker loopt, hoe hoger het rentepercentage dat je moet betalen, hoe minder je kunt lenen. Als er bijvoorbeeld een vorm van onderpand (onroerend goed of waardepapieren) aanwezig is dan zal de bank je bijvoorbeeld al meer kunnen lenen.

De leningsvorm kan ook van invloed zijn, een doorlopend krediet kun je immers keer op keer gebruiken terwijl een persoonlijke lening bijvoorbeeld na aflossen niet opnieuw opgenomen kan worden.

Vaak kun je de bank overtuigen door een bepaald onderpand te verstrekken. Denk hierbij aan een woning, bedrijfspand of zelfs een werkgeversverklaring. In een werkgeversverklaring geeft je werkgever aan welk dienstverband je hebt en welk inkomen je hieruit ontvangt.

Dit geeft de bank de zekerheid dat je over voldoende inkomsten beschikt. Als je precies wilt weten wat je maximaal kunt lenen moet je dus beginnen bij het bepalen van welke soort lening je wenst. Dan kun je namelijk een eerste indicatie krijgen door een van de vele online rekenhulpen te gebruiken.

Welke lening

Je kunt kiezen tussen een doorlopend krediet of een persoonlijke lening.

Met een doorlopend krediet neem je flexibel geld op uit je lening, hoeveel en wanneer je maar wilt.

Dit is een goede optie wanneer je nog niet zo goed weet hoeveel geld je nodig hebt, of wanneer je het gewoon fijn vindt om een bepaald bedrag achter de hand te hebben.

Bij een persoonlijke lening heb je een vaste rente, een vaste looptijd en een vast maandtermijn. Ook heb je hierbij vaak de laagste rente. Deze vorm van lenen is de afgelopen tijd zeer populair geworden.

Hoeveel wil je lenen